
Kohti Nato-harmonisoituja Puolustusvoimien tehtäviä?
Tulisiko Puolustusvoimien tärkein tehtävä muotoilla niin, että se kattaisi paitsi Suomen sotilaallisen puolustamisen myös liittokunnan yhteisen puolustuksen?
Tulisiko Puolustusvoimien tärkein tehtävä muotoilla niin, että se kattaisi paitsi Suomen sotilaallisen puolustamisen myös liittokunnan yhteisen puolustuksen?
Suomi muodostaa Natolle uuden ”koillisen reunustan”, johon vaikuttavat sekä pohjoisten alueiden että Itämeren piirin turvallisuuskehitykset.
Nato-jäsenyys on henkinen ja kulttuurinen muutos, joka koskettaa puolustuspolitiikkamme ydintä.
Uusi konsepti ilmentää monella tapaa aikansa kiristynyttä ja monimutkaistuvaa turvallisuusympäristöä.
Yhtäkkiä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa mystifioitu Nato koettiin kansalliseksi puolustusratkaisuksi.
Suomen ja koko Euroopan turvallisuuspoliittinen ympäristö on muuttunut dramaattisesti vain reilussa puolessa vuodessa, mikä kuului myös suurlähettiläspäivien puheenvuoroissa.
Euroopan on otettava enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan.
Kriisinhallintaoperaation perustaminen ja hallinta vaativat hyvin erityyppisten intressien yhteen sovittamista.
HX-hanketta on valmisteltu Suomen puolustusjärjestelmän tarpeista lähtien.
Puolustusyhteistyöllä kehitetään Suomen kykyä toimia yhdessä keskeisimpien kumppanien kanssa, erikseen päätettäessä, kaikissa turvallisuustilanteissa.
Häkämiehen vetävästi kirjoitetut muistelmat antavat ajatuksen aihetta puolustuspolitiikan ammattilaisille, harrastajille, aikalaisille ja jälkeläisille.
Toivottavaa olisi, että jäsenmaat saisivat tehtyä strategisesta kompassista mahdollisimman selkeän ja operatiivisen dokumentin, jottei se jäisi EU:n hyllyyn pölyttymään heti sen valmistuttua.
Maanpuolustus-lehti
PL 266
00171 Helsinki
maanpuolustuskurssiyhdistys@gmail.com
+358 40 149 3649
©2022 Maanpuolustus-lehti