Lähestyvä brexit on hallinnut viime vuodet turvapaikanhakijoiden sijoittamisen ohella eurooppalaista poliittista keskustelua.
Ison-Britannian kannalta kiusallisen vaikeasti edenneet neuvottelut ovat samalla todennäköisesti hillinneet EU-vastaisia voimia muissa jäsenvaltioissa. Brexitinhän pelättiin toimivan käyntivoimana erilaisille integraatiota vastustaville puolueille ja kansanliikkeille. Erityisesti Puolassa ja Unkarissa on vallassa unionia ja sen perusarvoja voimakkaastikin arvostelevia poliitikkoja, mutta hekään eivät ole ajamassa valtioidensa eroa EU:sta. Italiassa ja muualla populistit ovat saavuttaneet vaalimenestystä EU-kritiikillään sopeutuakseen kuitenkin yleensä hallitukseen päästyään Brysselin neuvotteluissa yhteisiin kompromisseihin. EU-jäsenyyden taloudellinen merkitys ymmärretään, vaikkei sitä ehkä julkisesti myönnetä. European Social Survey -kyselyssä tiedusteltiin vuonna 2016 jäsenvaltioiden kansalaisilta, miten he äänestäisivät mahdollisessa kansanäänestyksestä maansa EU-jäsenyydestä. Heikointa jäsenyyden kannatus oli Tšekissä, mutta sielläkin 67 % olisi äänestänyt jäsenyyden puolesta. Unkarilaisista 84 % ja puolalaisista peräti 91 % olisivat tukeneet maidensa unionijäsenyyttä. Joukkopakoa unionista ei siis ole näköpiirissä – eivätkä populistiset voimat retoriikastaan huolimatta sellaista edes halua.
Sama koskee myös Suomea. Timo Soinin johtamat Perussuomalaiset sättivät johdonmukaisesti unionia, mutta eivät ajaneet maamme eroa unionista tai euroalueesta. Sinisen tulevaisuuden EU-kritiikki on osin hallitusvastuusta johtuen kovin laimeaa, kun taas Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ilmoitti, ettei aika ole kypsä kansanäänestykselle EU-jäsenyydestä. Halla-aho tuntee tilastot, sillä unionin ja euron kannatus on vankistunut suomalaisten keskuudessa viime vuosina, näin erityisesti nuorempien ikäluokkien keskuudessa. Euroalueen valuvioista muistutetaan, mutta taloustieteilijät, yritykset ja työmarkkinaosapuolet korostavat EU-jäsenyyden merkitystä kansainvälisestä kaupasta riippuvaiselle Suomelle.
Iso-Britannia on toki merkittävä taloudellinen ja sotilaallinen toimija, jonka poistuminen heikentää unionia. Samalla brexit mitä ilmeisimmin myötävaikuttaa unionin päätöksenteon sujuvuuteen. Neuvoston äänestystilastojen mukaan Iso-Britannia on äänestänyt selkeästi muita jäsenmaita enemmän voittavaa enemmistöä vastaan. Euroopan parlamentissa puolestaan brittiedustajilla on ollut keskimääräistä suurempia vaikeuksia sopeutua ryhmiensä linjauksiin. Brexit tuleekin todennäköisesti helpottamaan päätöksentekoa niin neuvostossa ja Eurooppa-neuvostossa kuin Euroopan parlamentissa. Myös Saksa–Ranska-akselin merkitys unionissa voi korostua entisestään. Brexit voi antaa tilaisuuden integraation syventämiseen eri politiikan lohkoilla, kuten turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa onkin jo tehty. Mutta ennen kaikkea brexit-prosessin päättyminen merkitsee paluuta arkeen. EU:n esityslistalla on muutenkin isoja ongelmia kuten ilmastonmuutos ja maahanmuutto, jotka saavat enemmän huomiota brexitin jälkeen.
Brexitin keskeinen sanoma ei kuitenkaan liity itse neuvotteluihin tai eron vaikutuksiin unionille. Vaikka muita jäsenvaltioita ei olekaan irrottautumassa EU:sta, ovat erilaiset populistiset ja kansallismieliset liikkeet lisänneet kannatustaan eri puolilla maailmaa. Tähän haasteeseen tulee suhtautua vakavasti. EU:n vastustajat ympäri Eurooppaa kokevat, että maailma muuttuu heidän kannalta epäsuosiolliseen suuntaan: yhteiskunnat monikulttuuristuvat, perinteiset perhemallit saavat tehdä tilaa liberaaleille arvoille, työpaikkojen pysyvyys on vaihtunut taloudelliseen epävarmuuteen eikä valtio tarjoa välttämättä enää samanlaista suojaa ja palveluja kuin aikaisemmin. Ihmiset kokevat – sinällään aivan oikeutetusti – vallan karanneen demokraattisen valvonnan ulottumattomiin: itsenäisille keskuspankeille, ’markkinavoimille’, monikansallisille yrityksille ja ’Brysseliin’.
Kirjoittaja
Tapio Raunio on valtio-opin professori Tampereen yliopistossa. Hän tutkii vertailevasti Euroopan maiden poliittisia järjestelmiä, Suomen politiikkaa ja EU:n päätöksentekoa.