Kaikkea tiedustelusta – ja vähän enemmänkin

Jukka Rislakki
Tiedustelu ja vakoilu – opit, operaatiot, agentit.
Docendo 2024.

Toimittaja Jukka Rislakin tuorein kirja Tiedustelu ja vakoilu on suorastaan hengästyttävä teos modernin tiedustelun historiasta. Kirjoittajan pitkäaikainen paneutuminen aiheeseen näkyy hienosti. Rislakki tarkastelee tiedustelua niin lännen, idän kuin näiden välissä olleen Suomenkin näkökulmasta. Aiheeseen tutustutaan erilaisten tiedusteluun ja vakoiluun liittyvien, lähes anekdoottimaisten kertomusten kautta.

Aiheellisesti idän tiedustelua tarkastellaan lähes yksinomaan Neuvostoliiton ja Venäjän näkökulmasta, aina maan Ukrainaan kohdistamaan laajamittaiseen hyökkäykseen asti. Vaikka tässä asiayhteydessä Venäjän tiedustelun vertaaminen Yhdysvaltojen tiedusteluun Irakissa vuonna 2003 ontuu, teksti muistuttaa hyvin tiedustelun erilaisista rooleista demokratiassa ja diktatuurissa. Ensimmäisessä tiedustelu turvaa kansakuntaa, jälkimmäisessä maan johtoa. Rislakin teksti muistuttaa suorastaan pelottavalla tavalla, kuinka naapurimaassamme juuri mikään ei ole muuttunut, tai muutoksen jälkeen on vähintäänkin palattu entiseen. Kuten George Kennan on todennut, Neuvostoliiton romahtaessa venäläisistä tuli omien vainoharhojensa uhreja. Venäjän nykyiset tiedustelupalvelut ylläpitävät tätä näkemystä, ja ne ovat myös keskeisiä vallankäyttäjiä maassa. Rislakki on nostanut lyhyesti esille myös Kiinan, josta nousevana ja teknologisesti kehittyneenä tiedusteluvaltana olisi voinut olla enemmänkin asiaa.

Lännen tiedustelua käsitellään pitkälti Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian tiedustelun näkökulmista, myös Suomeen liittyen. Tarkastelun painopiste on lännen tiedustelun epäonnistumisissa ja Venäjän lännestä rekrytoimissa agenteissa. Näistä on yleensä saatavilla enemmän tietoa kuin onnistuneista tiedusteluoperaatioista. On kuitenkin hyvä muistaa, että useissa, ellei useimmissa, tiedustelun epäonnistumisissa kyse on ollut todellisuudessa päätöksenteon epäonnistumisesta. Tiedustelutiedon käyttäjä ei ole osannut tai halunnut käyttää saamaansa tiedustelutietoa. Lännen tiedustelupalveluiden toiminnan merkitystä historian tapahtumiin ei luvussa juurikaan käsitellä. 

Suomen tiedustelua Rislakki tarkastelee itsenäisyyden alusta nykypäivään saakka. Painopiste on henkilötiedustelussa ja vastatiedustelussa rajojen ulkopuolelle ulottuvaa tiedustelua kuitenkaan unohtamatta. Ehkä antoisin osuus on kuvaus tiedustelun asemasta talvisodan ja jatkosodan aikana. Tiedustelun, Airon ja Marskin suhde osoittaa miten ongelmallinen tiedustelun ja päätöksentekijän suhde voi joskus olla. Airo sai tiedustelun tuottamaa raakatietoa ohi analyysin, Marskille ei kerrottu kaikkia tiedustelun tuottamia huolestuttavia tietoja ja tiedustelutietoja lievennettiin ennen niiden esittelyä johdolle. Tiedustelulla ei siis aina ollut onnistumisen edellytyksiä. Mikäli päätöksentekijä on haluton uskomaan tiedustelua, hänellä on aiheeseen liittyviä ajattelun vinoumia tai tiedustelu tuottaa vain johdon toivomaa tietoa, epäonnistuminen on lähes varmaa. Ilmiö on tuttu vielä nykyaikanakin. Venäjä aloitti vuonna 2022 laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan virheelliseen tiedusteluanalyysiin perustuen. Samaan aikaan lännessä osa tiedustelupalveluista varoitti Venäjän operaatiosta, mutta valtaosa läntisistä päättäjistä ei uskonut näitä varoituksia.

Rislakki muistuttaa, että suurvaltojen tiedustelupalvelut eivät pelkästään kerää tietoa, vaan ne pyrkivät myös vaikuttamaan kohdevaltioon, sen johtoon ja kansalaisyhteiskuntaan. Keinot ovat useimmin vanhoja tuttuja, mutta ne on nykyään yhdistetty hybridivaikuttamisen otsikon alle. Tämä tiedustelupalveluiden tehtävä jää usein huomioimatta. Rislakki on myös perehtynyt tuoreimpiin tiedustelua, hybridivaikuttamista ja tekoälyä käsitteleviin julkaisuihin. Tarkastelu ei ole kovin kattava, ja johtopäätökset ovat osin virheellisiä. Esimerkiksi väite, että Helsingissä sijaitseva HybridCoe olisi ollut vuonna 2013 neuvoton ulkoministeriön verkkovakoilun edessä on outo, koska asia ei kuulu sen vastuulle ja organisaatio on perustettu vasta vuonna 2017. Yleiskuva tiedustelun kehitykseen vaikuttavista tekijöistä käy lukijalle kuitenkin hyvin selväksi.

Kirjan rakenne on periaatteessa selkeä, mutta lukujen sisällä aiheiden esitysjärjestys vaikuttaa epäloogiselta. Tekstissä on myös jonkin verran terminologista häilyvyyttä. Se sisältää myös paljon epämääräisiä viittauksia henkilöihin ja tapahtumiin sekä sellaisia syy–seuraus-suhteita, joita ei ole perusteltu mitenkään. Tällainen esitystapa on ehkä tavanomainen tiedustelukirjallisuudessa, mutta tiedustelun hengen mukaista se ei ole. Huhuja ei raportoida. Kirjassa on myös paljon kokonaisuuden kannalta merkityksetöntä tietoa, kuten esimerkiksi Litvinenkon murhaamisessa käytetyn poloniumin hinta. Yksi erikoisimmista väitteistä on Suomen Washingtonin suurlähetystön ulkorakenteiden käyttö teleliikenteen häirintään.

Usein tähän aihepiiriin liittyvän kirjallisuuden ongelmana on, että tiedustelun toimintaa ja merkitystä maailmanhistorian tapahtumissa ei juurikaan pohdita. Kirjat voivat kuvata hyvinkin yksityiskohtaisesti tiedustelun tapahtumia ja henkilöitä, mutta ei näiden vaikutuksia. Ehkä inhimilliset tekijät kiinnostavat tiedustelun merkitystä enemmän. Tämä ei siis ole pelkästään Rislakin ongelma, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ongelma koskee myös tätä kirjaa.

Kokonaisuudessaan Rislakin kirja on hengästyttävän kattava ja sujuvasti kirjoitettu, vaikka joissain tapauksissa yksityiskohtia olisi voinut korvata mieluummin tapahtumien taustoituksella tai vaikuttavuudella. Kattava lukukokemus vaatii lukijaltaan jonkin verran aikaisempaa tiedusteluhistorian tuntemusta, mutta ilman sitäkin kirja on viihdyttävää luettavaa. Jossain vaiheessa lukijalle voi tulla halu hakea lisätietoa kirjassa esitetyistä tapahtumista. Siten kirja kannustaa, joko sattumalta tai tarkoituksellisesti, lukijaa paneutumaan tiedustelun maailmaan. Tämähän on pelkästään hyvä asia. Historian ymmärtäminen, myös tiedustelun näkökulmasta, parantaa vielä tänäänkin ymmärrystämme ympäröivästä maailmasta.

Kirjoittaja

Eversti evp., FM (kyberturvallisuus) Jyrki Isokangas toimii yliopistonopettaja Jyväskylän yliopistossa. Hän on suorittanut 216. maanpuolustuskurssin.

Lisää artikkeleita:

Vuonna 2018 suomalaisissa korkeakouluissasuoritettiin noin 1800 tohtorintutkintoa. Uusiatohtoreita juhlistetaan promootiossa. Kuva: Juuli Kalavainen/Helsingin yliopisto

Suomeen tarvitaan lisää korkeasti koulutettuja

Yliopistot pitävät tärkeänä koko koulutusketjun tukemista aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin sekä jatkuvaan oppimiseen. Menestyvä yliopisto tarvitsee hyvällä pohjaosaamisella tulevia opiskelijoita. Tähän ollaan panostamassa uudessa hallitusohjelmassa.

Lue artikkeli »
Graph on the dimension of hybrid warfare and the concept of interfaces

The Hybrid Face of Warfare in the 21st Century

The assumption that in hybrid warfare the risk of military escalation and political damage could be kept within limits may at the same time increase the likelihood of its offensive use. For this reason, it is more than likely that hybrid warfare in various manifestations will shape the “face of war” in the 21st century.

Lue artikkeli »