Pohjoismaiden yli tuhatvuotiseen yhteiseen historiaan mahtuu monta käännettä, niin sotia kuin rauhan ajan jaksojakin. Yhteisen historian lisäksi perusarvot, yhteinen toimintaympäristö ja yhteiskuntarakenne muodostavat tiiviin siteen Pohjoismaiden välille. On tärkeää, että pienet Pohjoismaat tukevat toisiaan. Uusi lehti on nyt käännetty Pohjoismaiden puolustushistoriassa, kun kaikki ovat Naton jäseniä.
Perinteisesti Pohjoismaiden puolustusratkaisut ovat eronneet toisistaan, mikä on asettanut rajat maiden väliselle puolustusyhteistyölle. Vuonna 2009 perustetun Nordefcon (Nordic Defence Cooperation) puitteissa on kuitenkin onnistuttu tehokkaasti edistämään yhteisiä hankkeita rauhan, kriisin ja konfliktin ajan yhteistoimintakyvyn kehittämiseksi.
Venäjän helmikuussa 2022 aloittama hyökkäyssota Ukrainaan herätti Euroopan uuteen todellisuuten. Uudessa turvallisuustilanteessa Nordefco osoittautui pian hyödylliseksi turvallisuus- ja puolustuspoliittiseksi alustaksi Pohjoismaiden konsultoidessa Ukrainan tilanteesta. Valtioneuvoston huhtikuussa 2022 julkaisemassa ajankohtaisselonteossa turvallisuusympäristön muutoksesta todettiin, että Pohjoismaat ovat sitoutuneet Nordefco-yhteistyöhön ja sen kehittämiseen. Samalla Norjan, Tanskan ja Islannin osalta muistutettiin, että mahdollisessa Euroopan laajuisessa sotilaallisessa konfliktissa pohjoismaiset Nato-maat painottaisivat erityisesti Naton yhteisen puolustuksen toimeenpanoa.
Suomen ja Ruotsin hakeutuminen Naton jäseniksi toukokuussa 2022, sekä Tanskan päätös osallistua EU:n puolustusyhteistyöhön kesäkuussa 2022, muuttivat pohjoismaisen puolustusyhteistyön lähtökohtia. Naton jäseninä Pohjoismaat olisivat sitoutuneet toistensa puolustamiseen. Tämä loi edellytykset jo entuudestaan tiiviin Nordefco-yhteistyön merkittävälle syventämiselle.
Nordefco on ottanut viime vuoden aikana suuria kehitysaskelia
Heikentynyt turvallisuustilanne korosti tiiviimmän puolustusyhteistyön tarvetta ja Nordefcon sopeuttamista uuteen tilanteeseen. Pohjoismaiden puolustusministerit päättivät marraskuussa 2022, että Nordefcolle laaditaan uudet pitkän aikavälin poliittiset suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tämä poliittinen ohjausasiakirja, eli Nordefcon uusi visio, on ensimmäistä kertaa liittolaisten välinen asiakirja.
Huhtikuun lopussa pohjoismaiset puolustusministerit kokoontuivat Färsaarten pääkaupunkiin Tórshavniin allekirjoittamaan uuden vision, joka ohjaa Nordefcon toimintaa tulevina vuosina. Erittäin merkittävä virstanpylväs Nordefcon historiassa on saavutettu, sillä uusi visio antaa vahvan poliittisen selkänojan puolustusyhteistyön kunnianhimoiselle kehittämiselle.
Suurin muutos on operatiivisen yhteistyön lisääminen ja sen tuominen Nordefcon piiriin. Pohjoismaat ovat aiemmin tehneet operatiivista yhteistyötä Nordefcon rakenteiden ulkopuolella, joten tämä asettaa Nordefcolle selvästi korkeammat tavoitteet tuleville vuosille. Samalla Pohjoismaiden kahden- ja kolmenvälinen yhteistyöperinne on monenkeskisen operatiivisen yhteistyön kehittämisen kannalta merkittävä vahvuus, jonka pohjalta yhteistä suunnittelua edistetään turvallisuuden ja vakauden lisäämiseksi Pohjois-Euroopassa, Itämerellä ja arktisella alueella.
Pohjoismaiden yhteistyö tukee Naton toimintaa
Uuden vision myötä Nordefcossa painotetaan yhteisen alueellisen pelotteen vahvistamista sekä kykyä toteuttaa yhteisiä ja liittokunnan puolustusoperaatioita. Pohjoismaiden puolustusyhteistyö muodostaakin tärkeän tuen Naton pelotteen ja puolustuksen toimeenpanolle ja vahvistaa laajempaa euroatlanttista turvallisuutta. Pohjoismaat eivät siis ole rakentamassa ns. “pohjoismaista blokkia” Naton sisälle, vaan tiiviimmän ja syvemmän yhteistyön nähdään hyödyttävän sotilaallisesti koko liittoumaa.
Osana pohjoismaisen puolustusyhteistyön kokonaisvaltaista kehittämistä myös yhteistyön muita painopistealueita kehitetään, mikä tukee Pohjoismaiden kykyä toimia saumattomasti yhdessä. Visiossa painottuvat muun muassa suorituskykyjen kehittäminen, sotilaallinen liikkuvuus, logistiikka ja materiaaliyhteistyö. Sotilaallista liikkuvuutta, eli kykyä liikuttaa sotilasjoukkoja ja materiaalia joustavasti ja nopeasti rajojen yli, voidaan kehittää yhteispohjoismaisesti maiden erityispiirteet huomioiden. Nordefcon puolustusmateriaaliyhteistyön keskiössä on puolestaan ollut ampumatarviketuontantokapasiteetin kasvattaminen ja Ukrainan tukeminen, jossa puolustustarvikkeita valmistava Nammo Lapua Oy on ollut keskeisessä asemassa.
Kansainvälinen puolustusyhteistyö perustuu luottamukseen ja mielipidemittaukset osoittavat, että pohjoismainen puolustusyhteistyö nauttii Suomen kansan vahvaa tukea. Ensi vuoden alussa Nordefco-puheenjohtajan kapula ja vastuu yhteistyön johtamisesta ja kehittämisestä siirtyy Suomelle. Uudessa Nato-ajassa vanhat rajoitukset ovat poistuneet ja tuleva puheenjohtajuuskausi avaa Suomelle erinomaisen mahdollisuuden viedä yhteistyötä eteenpäin Nordefcon uuden vision mukaisesti. Vahva pohjoismainen puolustusyhteistyö on Suomen ja muiden Pohjoismaiden etu.
Kirjoittaja
Tiina Benredjem on tehnyt uraa EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisissa tehtävissä ja on muun muassa toiminut poliittisena neuvonantajana EU:n kriisinhallintaoperaatioissa Balkanilla ja Välimerellä sekä EU:n edustustossa Kosovossa. Hänellä on myös laaja kokemus eri julkishallinnon tehtävissä. Viimeisen vuoden ajan Benredjem on työskennellyt puolustusministeriössä pohjoismaisen puolustusyhteistyön parissa.