Pääkirjoitus
Transatlanttinen suhde muuttuu peruuttamattomasti
Transatlanttinen suhde on eurooppalaisen elämäntavan kulmakivi. Maanosamme maailmansotien jälkeinen rauha ja vauraus nojaavat Yhdysvaltojen turvatakuisiin. Hyvinä aikoina transatlanttinen suhde on taka-alalla. Usein se on ollut Euroopan sisäistenkin kiistojen lähde ja kiihdyttäjä.
Transatlanttinen suhde on eriarvoinen. Euroopalle Yhdysvallat on välttämätön liittolainen, mutta Yhdysvalloille Eurooppa ei kylmän sodan jälkeen ole ollut yhtä tärkeä. Eurooppalaiset ovat sisäistäneet asetelman niin hyvin, että täällä on jarrutettu oman toimintakyvyn kehittämistä transatlanttiseen suhteeseen vedoten. Euroopan ”strateginen autonomia” on ollut suhteen vaalijoille kirosana silloinkin, kun myös Washingtonissa on vaadittu Eurooppaa kantamaan vastuuta omasta turvallisuudestaan.
Presidentti Trumpin toisella kaudella transatlanttinen suhde muuttuu peruuttamattomasti. Trumpin puheet ja teot nakertavat Euroopassa luottamusta Yhdysvaltoihin. Ukrainan kohtalo on transatlanttisen suhteen mittari.
Muutoksen juurisyy on silti Euroopan kutistuva rooli Yhdysvaltojen suurstrategiassa. Valkoiseen taloon voidaan jatkossakin valita transatlanttisia presidenttejä, ja Yhdysvaltojen turvallisuusyhteisössä transatlanttisen suhteen asema on vahva. Yhdysvallat kuitenkin katsoo nyt Kiinaan ja Intian-Tyynenmeren alueelle.
Vaikka Euroopan suhteellinen merkitys pienenee, voi se olla Trumpinkin Yhdysvalloille hyödyllinen kumppani. Strategisen kilpailun maailmassa on haluttomiakin liittolaisia yhteen puskevia voimia, ja eri aloilla yhteiset intressit poikivat yhteistä toimintaa. Yhteiset intressit ovat toisaalta kasvaneet yhteisestä arvopohjasta, joka nyt huojuu.
Ei toki ole reilua eikä kestävää, että Yhdysvallat ikuisesti huolehtisi Euroopan puolustuksesta. Jotta eurooppalaisen valtion ääni kuuluu Washingtonissa, on sen pidettävä huoli puolustuksestaan ja tuotava riittävästi pöytään myös esimerkiksi uusien teknologioiden saralla. Tähän Suomella on kaikki edellytykset.
Transatlanttisen suhteen ei kuitenkaan pitäisi hajota kymmeniksi kahdenvälisiksi suhteiksi. Sen elvyttäminen vaatii sekä vahvempaa että yhtenäisempää Eurooppaa. Suhteen tukipilareita ovat jatkossa talous, teknologia ja turvallisuus. Euroopassa nämä ovat vain osin kansallisvaltioiden toimivallassa. EU:lla olisikin paljon annettavaa transatlanttiselle suhteelle – vaikka tätä harva Washingtonissa haluaa kuulla.
Transatlanttisen suhteen juuret yltävät syvälle. Tässä lehdessä syvennymme turvallisuus- ja taloussuhteen lisäksi kulttuurin voimaan ja osavaltioiden kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yhdysvallat on enemmän kuin presidenttinsä.
Jälleen kerran lehden teema on muotoutunut ajankohtaisemmaksi kuin olisi voinut kuvitella. Artikkelit on viimeistelty helmikuun alkupuolella, ja muutosten tahti on ollut viime viikkoina huima. Artikkeleissa onkin pyritty keskittymään ennemmin suuriin linjoihin kuin ajankohtaisasioihin.
Minulle tämä lehti on viimeinen päätoimittajana, sillä siirryn Washingtoniin kantamaan korteni transatlanttisen yhteistyön kekoon. Lämmin kiitos ja hyvää kevättä Maanpuolustus-lehden lukijoille!
Tuomas Koskenniemi
Päätoimittaja
Aiemmat pääkirjoitukset:
Transatlanttinen suhde muuttuu peruuttamattomasti
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 13.3.2025 Maanpuolustus-lehden numeroon 151 teemanaan Transatlanttinen suhde.
Murrosteknologiat käyttöön
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 5.12.2024 Maanpuolustus-lehden numeroon 150 teemanaan Teknologia ja turvallisuus
Arvopohjainen realismi Lähi-idässä
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 26.9.2024 Maanpuolustus-lehden numeroon 149 teemanaan Lähi-itä.
Miljoona markkaa velkaa
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 4.6.2024 Maanpuolustus-lehden numeroon 148 teemanaan Suomen suunta.
Intian-Tyynenmeren alue on Suomelle ratkaisevan tärkeä
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 14.3.2024 Maanpuolustus-lehden numeroon 147 teemanaan Intian-Tyynenmeren alue.
Resilienssi Suomessa
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 5.12.2023 Maanpuolustus-lehden numeroon 146 teemanaan Resilienssi.
Venäjällä on rajat
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 22.9.2023 Maanpuolustus-lehden numeroon 145 teemanaan Venäjän rajat.
Mitä tiedustelusta pitäisi tietää?
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 2.6.2023 Maanpuolustus-lehden numeroon 144 teemanaan Tiedustelu.
Eikö Suomessa puhuta tulevaisuudesta?
Päätoimittaja Tuomas Koskenniemen pääkirjoitus 16.3.2023 Maanpuolustus-lehden numeroon 143 teemanaan Tulevaisuus.