The New York Times kirjoitti marraskuussa sodan pimentämästä Kiovasta. Sähköä säännöstellään, ja kaupunginosat vuorottelevat. Vilkkaimmatkin kävelykadut pimenevät, ja kaupunkilaiset ulkoilevat lyhtyjen tai taskulamppujen valossa. Lehti lainasi Emily Dickinsonin suomentamatonta runoa We Grow Accustomed to the Dark, joka kuvaa kauniisti sopeutumista. Valojen sammuessa ensimmäiset askeleet ovat epävarmoja, mutta silmien tottuessa pimeään voi tiellä käydä pystypäin.
Syksyn mittaan myös Suomessa on jouduttu uusille poluille. Maailman tapahtumat ovat energiakriisin myötä saapuneet koteihin ja työpaikoille. Sääkin on näyttänyt erilaiselta, kun tuuliset päivät ja luonnottoman lämmin loppusyksy ovat vaikuttaneet sähkön hintoihin.
Syksyn aikana energiasta on riidelty niin Suomessa kuin Euroopassa. Jo Euroopan unionin syntyhistoria kuitenkin kertoo, että energia voi myös yhdistää. Ja vaikka päällimmäisenä mielessä on talvesta selviytyminen, on valonpilkahduksiakin näkynyt. Väistämätön energiasiirtymä on myös mahdollisuus: ympäristön, turvallisuuden ja talouden tarpeet ovat harvoin olleet näin linjassa.
Maanpuolustus-lehden joulukuun numero kertoo, että Suomella on kaikki edellytykset onnistua. Sen artikkelit kuvaavat, miten energiasiirtymä liittyy turvallisuuspolitiikkaan, miten energiahuoltovarmuutta rakennetaan yhdessä ja miten Suomea viedään kohti hiilineutraalia sähköenergiajärjestelmää.
Lehden kirjoituksista käy ilmi, että Suomessa osataan koota tilannekuvaa. Yhteydet viranomaisten ja yksityisen sektorin välillä toimivat, ja geologitkin tukevat energiasiirtymässä. Toivoa luo myös teknologian kehitys: lehden sivuilla uusia mahdollisuuksia edustavat pienet modulaariset ydinreaktorit, tuulivoima sekä päästötön vihreä vety.
Itsestään energiasiirtymä ei kuitenkaan etene. Se vaatii selviä suunnitelmia, päättäväisiä toimia ja halua yhteistyöhön. Alku on lupaava. Samalla vihreä siirtymä voi onnistua vain, jos se on reilu. Oras Tynkkynen kuvaa artikkelissaan, miten reiluutta voi arvioida eri tavoin ja huomauttaa, että reiluus ei automaattisesti käänny hyväksynnäksi.
Turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa on perinteisesti osattu muodostaa yhteinen näkemys pitkälle tulevaisuuteen ja tehdä hankalatkin päätökset. Samaa tarvitsemme energiasiirtymässä. Saamme ihailla ukrainalaisten sopeutumiskykyä, ja sähkönkulutuksen selvä väheneminen kertoo hyvää myös suomalaisista. Talven alkaessa on silti helpottavaa tietää, että pimeään ei tarvitse tottua.
Tuomas Koskenniemi
Päätoimittaja