Pääkirjoitus

Uusi alku

Syksyllä 2014 kuuntelin Washingtonissa eläkkeelle siirtyneen yhdysvaltalaisen raskaansarjan diplomaatin luentoa maailman tilasta. Tuo synkkä yksinpuhelu on jäänyt mieleeni. Se oli rakennettu William Butler Yeatsin runon Toinen tuleminen muotoon:
Keskus on pettänyt, läsnä on hajaannus (…)
Anarkia on kohdannut maailmaa (…)
Parhailta puuttuu usko ja pahimmissa on intohimoinen intensiivisyys (…)

Tuolloin haasteita lännelle ja demokratialle aiheuttivat muun muassa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Yhdysvaltojen sisäinen polarisaatio sekä Katalonian ja Skotlannin pyrkimykset itsenäisyyteen.

Kansainvälinen tilanne tuntui haastavalta syksyllä 2014. Kuinka kankeat demokratiat selviäisivät, kun vastassa ovat ketterät ja nopeisiin päätöksiin kykenevät autoritaariset valtiot? Kahdeksan vuotta myöhemmin tiedämme, että nuo haasteet olivat vasta alkusoittoa. Tiedämme myös, että demokratiat ovat resilienttejä ja kyenneet kokoamaan rivinsä. Tänään länsi on yhtenäisempi kuin vuosiin. Suomikin on osoittanut kykynsä toimia nopeasti ja päättäväisesti unohtamatta kansallista yhtenäisyyttä.

Historiankirjoittajat osaavat tulevaisuudessa kuvata tapahtumat hyvin käsikirjoitettuna ja loogisena jatkumona. Vuonna 2014 emme vielä tienneet millaiseen vaiheeseen kansainvälisen järjestyksen murrosta olimme astumassa. Kyse ei vielä tuolloin ollut aikakauden lopusta. Ehkä kyse oli jo lopun alusta. Suomen osalta kehitys näyttää siltä, että kylmän sodan jälkeinen aika alkoi Suomen poliittisella ja taloudellisesa integraatiolla länteen EU-jäsenyyden myötä. Ehkäpä kylmän sodan jälkeisen ajan päättää Suomen puolustuksen integraatio länteen Nato-jäsenyyden myötä? Nuo olisivat hyvät kirjankannet yhdelle aikakaudelle.

* * *

Yksi aikakausi päättyy nyt myös Maanpuolustus-lehdessä. Minulla on ollut ilo ja kunnia toimia viimeiset viisi vuotta Maanpuolustus-lehden päätoimittajana. Tehtävä on ajoittunut erittäin mielenkiintoiseen ajanjaksoon. Nyt on kuitenkin aika luovuttaa tehtävä seuraajalle.

Haluan kiittää Maanpuolustuskurssiyhdistyksen hallitusta saamastani tuesta, lukijoita palautteesta sekä kaikkia lehteen kirjoittaneita ja sen toimittamiseen osallistuneita henkilöitä heidän panoksestaan.

Hyvää puolustusvoimain lippujuhlan päivää!

Pete Piirainen
Päätoimittaja

 

Muut pääkirjoitukset: