Osavaltioyhteistyö rakentaa taloussuhteita ja maakuvaa

Yhdysvaltojen markkinoiden merkitys Suomelle on suuri ja kasvava. Yhdysvallat on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita ja kauppa on meille ylijäämäistä. Yhdysvaltojen taloudellinen painoarvo on yksittäisistä maista suurin, kun huomioidaan viennin ja tuonnin ohella investoinnit, innovaatioyhteistyö ja osaajien liikkuvuus. Suomalaisyritysten kiinnostus Yhdysvaltojen markkinoihin kasvaa ja markkinoilla jo olevat yritykset pohtivat tuotannon tai läsnäolon vahvistamista. Yhdysvallat yrittää vähentää Kiina-riippuvuuttaan, mikä lisää kiinnostusta Suomea kohtaan. Kasvupotentiaalia on.

Yksittäisten osavaltioiden taloudellinen painoarvo on merkittävä. Kun Suomen edustustot ja Business Finland auttavat suomalaisia yrityksiä Yhdysvaltojen markkinoille, on valittava painopisteitä. Yksi keino on panostaa valittuihin osavaltioihin, mikä auttaa resurssien ja ajankäytön kohdentamisessa.

Suomi onkin vahvistanut kaupallista ja teknologiayhteistyötään Yhdysvaltojen kanssa solmimalla osavaltiokumppanuudet Mainen, Michiganin, Minnesotan, Washingtonin, Coloradon ja Texasin kanssa. Team Finland USA pyrkii pitämään silmänsä auki ja tunnistamaan markkina- ja yhteistyömahdollisuuksia myös muissa osavaltioissa. Osavaltiokumppanuuksien lisäksi tehdään muunkinlaista yhteistyötä osavaltioiden kanssa, kuten Puolustusvoimien yhteistyö Virginian kansalliskaartin kanssa.

Suomalaislähtöisten siirtolaisten perustaman Finland-kylän tienviitta Minnesotassa.
Kuva: Lorie Shaull / Wikimedia Commons

Osavaltiot ovat hyviä vastinpareja Suomelle, sillä niillä on vahvaa sääntely- ja budjettivaltaa liittyen muun muassa kestävän talouden ratkaisujen edistämiseen, infrastruktuurihankkeisiin, innovaatiotoimintaan ja tutkimukseen. Osavaltiot tarjoavat Suomen kokoiselle taloudelle ja kansainvälisyyteen ponnistaville yrityksillemme luontevan mittakaavan. Tavoitteena on tasoittaa suomalaistoimijoiden tietä sellaisille talousalueille, joissa kysyntä vastaa parhaiten tarjontaa. Etenkin digitalisaatio ja puhdas siirtymä ovat aloja, joita Suomi edistää sekä osavaltiokumppanuuksilla että Team Finland USA -työn kautta laajemminkin. Yhdysvallat tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia tämän kaksoissiirtymän alalla.

Osavaltioyhteistyötä toimeenpanee Team Finland USA -verkosto yhteistyössä ministeriöiden kanssa. Washingtonin-suurlähetystö ja pääkonsulaatit New Yorkissa ja Los Angelesissa koordinoivat kumppanuuksia. Business Finlandilla on keskeinen rooli käytännön työssä, joka perustuu muun muassa työryhmätyöhön, tutkimus- ja innovaatioekosysteemien yhteen saattamiseen sekä kauppavierailuihin. Yhteistyösopimukset solmitaan viideksi vuodeksi. Niiden toimivuutta arvioidaan säännöllisesti.

Osavaltiokumppanuudet ovat työkalu, jolla tuetaan suomalaistoimijoiden markkinoillepääsyä Yhdysvaltoihin ja amerikkalaistoimijoiden suuntautumista Suomeen ja Eurooppaan. Ne kattavat innovaatio-, tutkimus- ja yritysyhteistyön sekä poliittisen tason toiminnan. Rakennamme syvää, pitkäjänteistä ja tavoitteellista yhteistyötä kauppaa, investointeja ja osaajavaihtoa lisäämällä. Tiede- ja tutkimusyhteistyö on keskeinen osa tätä kokonaisuutta, jolla vahvistetaan sekä taloudellista hyvinvointia että tiedeosaamista.

Osavaltioyhteistyö keskittyy muutamiin keskeisiin sektoreihin, mutta ei rajaudu niihin. Mainen kanssa keskitytään metsäbiotalouteen ja Michiganin kanssa lisäksi laivanrakennukseen, autoteollisuuteen, mobiliteettiin ja akkuteollisuuteen. Minnesotan kanssa yhteistyössä korostuvat teollisuuden vähähiilisyys ja elintarviketeollisuus ja Washingtonin kanssa 5G-teknologia, autonominen laivaliikenne ja satamaoperaattorijärjestelmät. Colorado-yhteistyössä korostuvat ilmailu- ja avaruusteknologia (etenkin satelliitit ja ilmakehätutkimus), vihreä talous, suurteholaskenta ja kvanttiteknologia. Texasin kanssa keskitytään 5G-teknologiaan, älykkäisiin satamiin, logistiikkaan ja energiaan. Texas houkuttelee, koska sen talous on valtava ja nopeasti kasvava. Suomi avaakin vuonna 2025 kolmannen pääkonsulaatin Yhdysvalloissa Texasin Houstoniin.

Lisäksi on allekirjoitettu aiejulistus Los Angelesin kaupungin kanssa, jolla tiivistetään yhteistyötä kaksoissiirtymän alalla. Liikenteen sähköistäminen on keskeinen teema Los Angeles valmistautuessa vuoden 2028 olympialaisiin.

Osavaltioyhteistyö tukee Suomen maakuvatyötä kasvattamalla maamme tunnettuutta ja uskottavuutta median, viestinnän, julkisten puhetilaisuuksien ja kulttuurin avulla. Kumppanuuksien puitteissa tehtävä työ vahvistaa suhteita osavaltioiden johtoon, niiden kongressiedustajiin ja senaattoreihin ja täydentää kahdenvälisiä liittovaltiotason suhteita.

Osavaltiokumppanuudet ovat osoittautuneet toimivaksi ja tuloksekkaaksi yhteistyömuodoksi, joka tukee Suomen taloussuhteita ja maakuvatyötä. Kumppanuudet ovat lisänneet viranomais-, yritys- ja tutkimuslaitostason yhteistyön lisäksi korkean tason yhteyksiä ja vierailuja. Pakettiin kuuluvat myös vienninedistämisvierailut osavaltioihin ja Suomeen. Kumppanuustyökalun lisäarvon ovat huomanneet muutkin eurooppalaiset maat, kuten Tanska ja Ruotsi. Ne ovat seuranneet Suomen esimerkkiä ja solmineet yhteistyösopimuksia osavaltioiden kanssa.

Kirjoittaja

Lähetystöneuvos Heli Hautala työskentelee ulkoministeriön Pohjois-Amerikan yksikössä Suomen ja Yhdysvaltojen välisten taloussuhteiden tiiminvetäjänä. Hän on palvellut mm. Suomen edustustoissa Genevessä ja Moskovassa. Hautala on myös toiminut vierailevana turvallisuuspolitiikan tutkijana washingtonilaisessa ajatushautomossa Center for a New American Security sekä perehtynyt ydinasepolitiikkaan George Washington -yliopistossa.

Lisää aiheesta: