Taiteen ja kulttuurin voima kriisien keskellä

Vuosi 2025 on alkanut Yhdysvalloissa epävarmoissa tunnelmissa Donald J. Trumpin astuessa virallisesti valtaan 20. tammikuuta. Vuoden merkittävin piirre tuntuu olevan arvaamattomuus, eikä kukaan pysty vielä ennakoimaan, mitä lopulta tuleman pitää. Yhdysvaltojen epävarmuuden lisäksi maailman tasapainoa koettelevat geopoliittiset jännitteet, taloudelliset uhat, globaalit sotilaalliset ristiriidat ja ilmastokriisi. Tunnumme olevan risteyskohdassa, jossa perusturvallisuuttamme uhataan monella tavalla.

Kaikesta huolimatta on kuitenkin yksi alue, josta kaiken keskellä voi löytää tulevaisuuden toivoa ja yhteisymmärrystä: taide, luovuus ja kulttuuri. Vaikka kulttuurin rahoitusta on monin paikoin leikattu, ei sen voimaa ja kykyä tuoda lohtua ja luoda uutta voi vähentää. Taiteen kautta voidaan tehdä tilaa keskustelulle ja ristiriitojen käsittelemiselle. Samalla se vahvistaa henkistä kriisinkestävyyttämme ja yhteyttämme johonkin suurempaan.

Luovuus on sisäänrakennettu ihmiseen. Sitä hyödyntämällä voimme visioida ja kehittää toisenlaisia tulevaisuuksia sekä sopeutua nopeasti muuttuvaan ympäristöömme. Laajan yhteistyön kautta, kansainvälisiin suhteisiin ja verkostoihin panostamalla voimme yhdessä luoda tukevan pohjan Suomen pitkäaikaiselle menestymiselle ja suunnitella strategisen tiekartan ennakoimattomissakin tilanteissa pärjäämiseen.

Ihmisiä TWA-terminaalissa.
Eero Saarisen suunnittelema TWA Flight Center -terminaali New Yorkin John F. Kennedyn kansainvälisellä lentokentällä kuuluu Yhdysvaltain viranomaisten luetteloimiin kansallisesti merkittäviin ja arvokkaisiin historiallisiin kohteisiin.
Kuva: Bogframe / Wikimedia Commons

Musiikin yhdistävä voima

Muutoksia yritetään toteuttaa Yhdysvalloissa nyt niin nopeasti, että vuosi 2024 tuntuu jo kaukaiselta. Muistan miettineeni viime vuoden lopulla lämmöllä, miten joulukuussa menehtyneen Yhdysvaltojen entisen presidentin Jimmy Carterin kerrotaan kuunnelleen jatkuvasti musiikkia Valkoisessa talossa ollessaan. Carter onnistui musiikin voimaa hyödyntämällä tuomaan ihmisiä yhteen yli rajojen ja rakentamaan siltoja eri ihmisryhmien välille.

Carter oli kotoisin Georgiasta ja musiikki oli tärkeässä roolissa hänen aikuistuessaan. Hän kasvoi gospel-musiikin ympäröimänä, nuoruuden kotikaupunkinsa yhteisöjen kokoontuessa viikoittain viettämään aikaa musiikin ja ruuan parissa. Musiikki oli tärkeässä roolissa paikallisen yhteisön rakentajana ja ylläpitäjänä. Tätä oppia Carter käytti myös päästessään presidentiksi. Hän ymmärsi musiikin ja taiteen yhdistävän voiman, niiden kyvyn parantaa haavoja ja murtaa ihmisten- ja kulttuurien välisiä raja-aitoja yhteisten päämäärien saavuttamiseksi.

Vaikka yhteiskunnallinen tilanne olisi haastava, ei taiteen ja kulttuurin voimaa pysty vähentämään, sillä se elää politiikan ja vallan ulkopuolella. Tämän vuoksi taide ja kulttuuri ovat erityisen merkityksellisiä etenkin suurten kriisien aikana, ei pelkästään yhteisöjä ja kansakuntia pystyssä pitävinä voimina, vaan siltana maidemme ja kulttuuriemme välillä. Historiallisesti katsoen suuret kriisit ovat lähes aina synnyttäneet suurta taidetta, instituutioita ja suuntauksia, jotka ovat lopulta vieneet yhteiskuntiamme eteenpäin ja kehittäneet ajatteluamme ja osaamistamme.

 

Suomen asema Yhdysvalloissa

Suomella on Yhdysvalloissa erinomainen maine ja etenkin Natoon liittymisemme nosti tietoutta maamme erityispiirteistä. Moni yhdysvaltalainen ihailee Suomea, luontoamme ja yhteiskuntaamme, jossa ihmisten perustarpeista pidetään huolta. Suomi tunnetaan innovatiivisena edelläkävijänä, jossa luovaa ajattelua ja teknologiaa hyödynnetään ratkaisujen löytämiseen.

Suomalaiset toimijat ovat vuosikymmeniä tehneet pitkäjänteistä työtä Suomen maakuvan tunnetuksi tekemiseksi ja moninaistamiseksi Yhdysvalloissa. Suomella on Yhdysvalloissa kolme ulkoministeriön edustustoa ja neljäs on pian avautumassa Teksasiin. New Yorkissa on jo 35 vuoden ajan toiminut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti. Yhdysvalloissa on kattava verkosto erilaisia Suomeen kytkeytyviä organisaatioita ja toimijoita, jotka aktiivisesti luovat yhteyksiä maidemme välille – poliittisista suuntauksista huolimatta.

Hyödyntämällä näitä vuosikymmenten aikana rakennettuja vahvoja verkostoja ja positiivista maakuvaamme voimme ylläpitää ja vahvistaa maidemme välisiä yhteyksiä myös vaikeina aikoina ja samalla rakentaa transatlanttista yhteistyötä, joka katsoo kauas tulevaisuuteen. Vaikka Yhdysvaltojen politiikka Trumpin aikana tulee olemaan opportunistista ja transaktionaalista, on yhteistyön kehittämiseen lukematon määrä mahdollisuuksia.

Kuoro laulaa USAn lipulla peitetyn arkun takana kirkossa.
Presidentti Jimmy Carterin siunaustilaisuudessa 9. tammikuuta 2025 kuultiin Jean Sibeliuksen Finlandia-hymni, joka tunnetaan Yhdysvalloissa virtenä Be still, my soul.
Kuva: DoD photo / U.S. Marine Corps Cpl. Darien Wright

Taide ja kulttuuri siltana kansainvälisessä yhteistyössä

Taiteen rooli kansainvälisessä yhteistyössä on sekä käytännöllinen että symbolinen: se yhdistää ihmisiä, avaa vuoropuhelua ja rakentaa siltoja erilaisten yhteisöjen ja kulttuurien välille. Emme aina edes tule ajatelleeksi, miten mittavasti kulttuuri meitä arjessamme ympäröi. Musiikkimme, kirjamme ja muu ajanvietteemme ovat kaikki lähtöisin eri maista ja kulttuureista, erilaisista tavoista elää ja ajatella.

Näiden kautta ymmärryksemme maailmasta laajenee oppiessamme, jakaessamme ja sulautuessamme osaksi jotakin suurempaa. Taide auttaa meitä ymmärtämään toistemme näkökulmia, arvoja ja kokemuksia ja luo täten yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämä helpottaa kansainvälistä yhteistyötä monella saralla, kuten taloudessa ja politiikassa.

Suomella on hyvin juurrutettu asema Yhdysvalloissa. Sen ylläpitämiseen ja vahvistamiseen on nyt erityisen tärkeä panostaa, jotta seuraavista neljästä vuodesta tulee mahdollisimman menestyksekkäät transatlanttisten suhteidemme osalta.

Samalla Suomella on erinomainen tilaisuus osoittaa, miten demokraattiset arvomme ylläpitävät stabiilia yhteiskuntaa ja miten voimme keskinäisellä yhteistyöllä rakentaa menestyksellistä ja rauhanomaista tulevaisuutta. Maailmaa kohtaavista haasteista huolimatta on meidän katsottava rohkeasti kohti tulevaisuutta, jatkaen yhteistyön rakentamista ja edistäen kansainvälistä yhteistyötä eri aloilla.

Kuva: Ian Tulud

Kirjoittaja

Kati Laakso on New Yorkissa toimivan Suomen kulttuuri-instituutin johtaja. Laakso on toiminut suomalaisen taiteen ja kulttuurin kansainvälistämiseen liittyvissä tehtävissä niin kulttuuri-instituuttiverkoston kuin ulkoministeriön palveluksessa Yhdysvalloissa, Japanissa ja Belgiassa viidentoista vuoden ajan. Hän on taustaltaan kauppatieteiden maisteri ja kiinnostunut erityisesti eri alojen välisen yhteistyön kehittämisestä ja uusien toimintamallien luomisesta. Vapaa-aikanaan hän nauttii New Yorkin kansainvälisestä tunnelmasta ja verkostoista.

Lisää aiheesta: