Teemana Eurooppa 2020
Lehden numero 131 – maaliskuu 2020
Euroopan strateginen autonomia, mitä se voisi olla?
Euroopan strateginen autonomia on yksi tämän hetken keskeisiä keskustelun- ja kiistanaiheita eurooppalaisessa turvallisuuspolitiikassa. Siinä kiteytyy kysymys EU:n luonteesta, suunnasta ja suhteista muihin toimijoihin.
How Washington views new European defense initiatives
Washington should recognize that European defense presents an opportunity. As the U.S. struggles to gear itself up for sustained period of great power competition against China, having a more militarily capable European partner is an asset.
Uuden komission ohjelma on kunnianhimoinen
Komission uuden ohjelman toteuttaminen riippuu ennen kaikkea siitä, millaisiin kompromisseihin EU-instituutiot ja jäsenmaat ovat valmiita ja kykeneviä.
EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka saksalais-ranskalaisen yhteistyön aallokossa
Saksan ja Ranskan välisen yhteistyön rooli korostuu brexitin jälkeisessä EU:ssa. Vaikka turvallisuus- ja puolustusasiat eivät perinteisesti ole kuuluneet saksalais-ranskalaisen yhteistyön ydinalueisiin, ovat maat viime vuosina olleet keskeisessä roolissa kehittämässä EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.
”Uusi puolustusagenda” Suomen EU-puheenjohtajuuden keskiössä
Suomi sai toimia EU-puheenjohtajamaana aikana, jolloin unioni määritti uudelleen kurssiaan puolustusyhteistyössä. Samalla EU:n parlamenttivaalit ja sen jälkeinen johdon vaihtuminen leimasivat puheenjohtajakautta, ja uuden komission aloituksen viivästyminen teki tunnelmasta odottavan. Tämä tarjosi luontevan tilaisuuden katsoa eteen päin ja kysyä: mitä seuraavaksi?