Luotettava tieto on toimivan demokratian edellytys
Kansalaiset luottavat poikkeusaikoinakin samoihin medioihin, joista he ovat tottuneet seuraamaan oman lähiympäristönsä, valtakunnan ja maailman tapahtumia.
Kansalaiset luottavat poikkeusaikoinakin samoihin medioihin, joista he ovat tottuneet seuraamaan oman lähiympäristönsä, valtakunnan ja maailman tapahtumia.
Kaikkia viranomaisia yhdistää tavoite Suomessa asuvien ihmisten luottamuksen säilyttämisestä ja vakaan yhteiskunnan ylläpitämisestä. Viestintä on tärkeä työkalu tämän luottamuksen rakentamisessa.
Pandemian pitkä kesto on asettanut ihmisten henkisen kriisinkestävyyden todella koetukselle. Niinpä myös viestinnän keinoja on pitänyt miettiä uudella tavalla.
Jo kauan sitten tiedotus on muuttunut viestinnäksi ja nyt viestintä on muuttunut avoimeksi vuorovaikutukseksi. Se vaatii uudenlaista osaamista, ja muun muassa juuri tätä osaamista viestintätoimistot tarjoavat asiakkailleen.
Puolustusvoimien viestinnällinen uskottavuus tulee analyyttisyydestä ja ennen kaikkea siitä, että myös aseväki on mukana tuomassa reaaliaikaiseen tiedonvälitykseen oman osuutensa.
Suorituskyvystä viestiminen on pelotteen kannalta tärkeää, mutta niin on myös poliittisen päätöksentekokoneiston ja Puolustusvoimien välisestä yhteistyökyvystä viestiminen.
Korona-aika on muistuttanut meitä siitä, että kriisitilanteen hallinnassa kansallisella tasolla tiedon saatavuus ja luotettavuus ovat kriittisiä onnistumisen edellytyksiä.
Puheiden pitämisen pitäisi olla politiikan kuninkuuslaji, johon sen mukaisella hartaudella valmistaudutaan. Viestintä on kuitenkin muuttunut nopeasti visuaalista ja tiivistä ilmaisua suosivaksi.
Demokraattisen järjestelmän perustana median vapautta tarvitaan, jotta valta voi siirtyä yhdeltä osapuolelta toiselle ilman väkivaltaa ja yhteisesti hyväksyttyjä pelisääntöjä noudattaen.
Maanpuolustus-lehti
PL 266
00171 Helsinki
toimisto@maanpuolustuskurssiyhdistys.fi
+358 40 149 3649
© 2024 Maanpuolustus-lehti